Zorg jij thuis voor iemand die langdurig ziek is, gehandicapt of misschien wel verslaafd? Dan ben je een mantelzorger. Je doet supergoed werk, maar vergeet niet: je hebt ook tijd voor jezelf nodig.
Jonge mantelzorgers
Je zus heeft een spierziekte. Je moeder is vaak somber. Je broer heeft kanker. In al deze situaties groei je op met iemand die zorg nodig heeft. Je bent gelukkig niet de enige: van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger. Als mantelzorger heb je meer taken dan andere jongeren, van boodschappen doen tot wasjes draaien.
Ben jij een jonge mantelzorger?
Weet dan dat je er niet alleen voor staat! Er zijn nog meer jongeren die hetzelfde ervaren als jij. Er zijn diverse organisaties die je kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld het Mantelzorgcentrum. Praat bijvoorbeeld met andere jongeren via Discord, of lees tips en krijg hulp via Instagram (@mantelzorgcentrum)
Tips voor mantelzorgers
Vaak beland je onverwachts in deze situatie. Je leven ziet er in één klap anders uit, je hebt veel aan je hoofd. Misschien moet je soms afspraken afzeggen en krijg je niet altijd je huiswerk af. Daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt: geef eerlijk je grenzen aan, vertel aan je mentor over je thuissituatie en blijf ook vooral leuke dingen doen. Check hier alle tips en info voor jonge mantelzorgers.
Mantelzorgwaardering
Elke gemeente waardeert mantelzorgers op een eigen manier. De ene gemeente doet dat in de vorm van een financiële vergoeding of een waardebon, de andere gemeente zorgt voor extra activiteiten voor (jonge) mantelzorgers. Google maar eens op 'mantelzorgwaardering' in jouw gemeente, of check de website van het Mantelzorgcentrum voor hulp bij het aanvragen. Kom je er niet uit? De Jongerenwerker kan je helpen bij de aanvraag!
Hulp bij mantelzorg
Meestal begin je vol energie aan je mantelzorgtaken. Je bent jong, fit en wil graag helpen. Maar het kan ook te zwaar worden. Je krijgt dan last van bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieproblemen en angsten. Wil je hierover praten? Twijfel niet, bekijk waar je terecht kunt voor hulp of vraag een Jongerenwerker om met je mee te denken.