Geld, wonen en werken

Zonder werk geen geld, en zonder geld geen huis. Conclusie: een baan is hartstikke belangrijk. Maar waar scoor je die leuke job? En hoe vind je jouw droomhuis?

Omgaan met geld
Geld maakt niet gelukkig? Jij weet wel beter! Met een gevulde bankrekening kun jij een nieuwe outfit scoren, een avondje uit of zelfs een vakantie boeken. Natuurlijk wil je ook genoeg sparen (check hier 5 tips!), zodat je niet in de schulden raakt.

Heb je schulden? Lees dan hier hoe je er vanaf komt.
Ook kun je handige informatie over schuldsanering vinden op www.sociaal.nl

Schulden voorkomen is natuurlijk het allerbelangrijkste. Merk jij dat je in de geldproblemen komt of heb je al schulden en wil je dat er iemand met je meedenkt? Klik dan hier en neem contact op met een jongerenwerker bij jou in de buurt. Zij kunnen je helpen en ondersteunen bij al jouw vragen over geld of geldproblemen.

Ook handig: toeslagen. De overheid betaalt dan mee aan je zorgverzekering en/of huur.  

Werk zoeken
Ben je 13 jaar of ouder? Dan mag je aan het werk. Er is genoeg werk voor jongeren: vakken vullen, kranten bezorgen, schoonmaken. Lees hier hoe je een leuke bijbaan vindt. Ben je aangenomen? Gefeliciteerd! Check altijd goed je uurloon, voordat je een contract tekent. Bekijk hier het minimumloon per leeftijd. Tip: je kunt ook vrijwilligerswerk doen. Dit levert je een heleboel plezier, werkervaring én connecties op. Check de vacatures en meld je aan als vrijwilliger. Lukt het werk zoeken niet helemaal en kun je hier wel wat hulp of advies bij gebruiken? Ga eens langs bij het Jongerenloket in Alkmaar om dit te bespreken.

Huis huren of kopen
Het moment is aangebroken: je gaat op jezelf wonen! Wil je huren? Schrijf je dan in bij SVNK (sociale huur), of kijk naar particuliere huur. Hou er rekening mee dat de wachtlijst soms erg lang is. Twijfel dus niet om je nu alvast in te schrijven, zodat je hoger op de lijst staat als je straks écht een huis zoekt. Natuurlijk is een huis kopen ook een optie. Neem hiervoor contact op met een makelaar en stel een zoekopdracht via Funda in. Als je uit huis gaat, komt er natuurlijk heel veel op je af: voorbereiding, klussen, inrichten. No stress, bekijk hier alle tips.

Jongeren in bosFoto controllers