Onderwijs, school en toekomst

Huiswerk maken, leren voor toetsen, problemen met docenten… School is niet altijd leuk. Tóch is het belangrijk om door te zetten: met een diploma op zak heb je meer kans op een leuke baan. Hoe bereid jij je voor op de toekomst?

Tips voor huiswerk
Vaste prik aan het eind van je schooldag: een agenda vol huiswerk. Nog voordat je je wiskundeboek open hebt, ben je al afgeleid door WhatsAppjes en die nieuwe track op Spotify. Dat kan beter! Zorg voor een goede werkplek en maak elke dag een planning. Check hier alle tips voor het maken van je huiswerk. Merk je dat je niet zo snel bent? Iedereen leert op zijn eigen manier en tempo, hartstikke normaal dus. Bekijk deze tips om je beter te kunnen concentreren. Als je moeite hebt met huiswerk of een bepaald vak, kun je ook vragen om bijles of huiswerkbegeleiding.

Studiekeuzetest
Zit je in je eindexamenjaar? Spannend! Je kunt nu een vervolgopleiding kiezen. In Nederland zijn er ontelbaar veel opleidingen, in allemaal verschillende steden. De belangrijkste vraag om aan jezelf te stellen: wat wil ik later worden? Praat erover met je ouders, bezoek open dagen en meld je aan voor een meeloopdag. Bekijk hier alle tips voor het kiezen van een opleiding. Ook handig: online testen. Maak bijvoorbeeld een studiekeuzetest of een persoonlijkheidstest.

Opleiding of tussenjaar
Hoe lang je opleiding uiteindelijk duurt, verschilt per niveau en studie. Ben je geslaagd? Dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Vergeet dit niet, want het bespaart je een hoop geld!
Behalve een opleiding volgen is er nog een keuze: een tussenjaar. Je neemt dan een jaar vrij, voordat je met je neus in de studieboeken duikt. Zo’n jaar is vooral bedoeld om jezelf te ontwikkelen. Je gaat bijvoorbeeld werken, een taal leren of een lange reis maken. Een tussenjaar kan ook nadelen hebben. Kost het niet te veel geld? En heb je na je tussenjaar nog wel zin om te studeren? Check hier alle opties voor een tussenjaar.

18jaarworden 1jongerenwerkheiloo informatie seks